Reakce na dnešní článek v Novinkách

Dnes vyšel v regionálním měsíčníku Novinky článek s názvem „Co na místo staré kuželny?“, na který si dovolím krátce reagovat. Jsem totiž tím tajemným investorem, o kterém se v článku píše. Podobnou situaci jsem si zažil již v roce 2005, kdy jsme společně s bratrem...

Dnes vyšel v regionálním měsíčníku Novinky článek s názvem „Co na místo staré kuželny?“, na který si dovolím krátce reagovat. Jsem totiž tím tajemným investorem, o kterém se v článku píše. Podobnou situaci jsem si zažil již v roce 2005, kdy jsme společně s bratrem rozjížděli projekt ledové stěny, se kterým se dnes chlubí politici v celém regionu. Ani tehdy to nebylo lehké:-) Hlavní výtkou, kterou jsem z článku pochopil, je nedostatečná prezentace projektu Údolí sportu na veřejnosti, což se tedy pokusím v rychlosti napravit :

Ano, chceme na místě kuželny postavit novou budovu, která bude sloužit jako půjčovna sportovního vybavení (rafty, kola, atd.), zázemí pro tenisunikátní test centrum horských kol a turistické informační centrum, kde se domluvíte nejen v Češtině. Jsme připraveni stavět okamžitě a rádi bychom otevřeli již příští rok na jaře.

Od jara 2018 nabídne nově vzniklá budova 3 stálá a další minimálně 3 sezónní pracovní místa.

Od 20. března fungují internetové stránky www.udolisportu.cz, které k dnešnímu dni shlédlo více než 32.000 unikátních návštěvníků. Na stránkách jsou průběžně publikovány všechny informace a aktuality z projektu Údolí sportu.

Spustili jsme mapování vhodných tras pro vyznačení tzv. single trailů, což jsou úzké lesní stezky pro horská kola, na které jsme, v kombinaci s test centrem a půjčovnou, schopni nalákat stovky bikerů z celé České republiky.

Ještě do prázdnin 2017 se chceme pustit do čištění a kultivace turistických chodníků v okolí obce, například z hráze na Klubačici nebo od dolní přehrady na Hraběcí stolek. Opět s nulovým příspěvkem od státu nebo obce.

Na podzim 2017 chceme na obecním zastupitelstvu prezentovat projekt na možné využití areálu v ledničkách, na kterém jsme schopni se finančně spolupodílet. Projekt bude zahrnovat zachování stávajících rozměrů kluziště, opravu mantinelů a vybudování zpevněné plochy nebo asfaltové stezky pro in-line bruslení. Myšlenka je jasná – areál pro letní i zimní bruslení, navazující na workoutové hřiště.

Dalším projektem, o kterém chceme s obcí jednat, je vybudování krátké stezky pro horská kola a pěší turisty, která by začínala v ledničkách, odkud by po vrstevnici vedla svahem a přes skálu Vířina by pokračovala do části obce Závodí. Za Vířinou by bylo možné vybudovat několik přírodních překážek pro zatraktivnění cyklostezky pro horská kola. I tento záměr jsme schopni realizovat bez dotací a jakéhokoliv příspěvku obce.

Třešničkou na dortu by pak mohlo být vybudování unikátní lanové dráhy, kterou jinak najdete jen na několika místech v Rakousku a ve Švýcarsku. V kombinaci se stávajícími aktivitami, jako jsou ferraty, ledové lezení, vodácký kanál, atd., jsme schopni Vír prezentovat jako opravdový ráj sportů v srdci Vysočiny.

Tolik tedy v krátkosti popis projektu Údolí sportu, o jehož pokračování se bude jednat v polovině června na dalším obecním zastupitelstvu. Snad se podařilo zodpovědět všechny nejasnosti. Je totiž zcela běžné, že se v podnikání záměry prezentují až v situaci, kdy máte jistotu, že vás nikdo nepředběhne. Pokud by ale konečným výsledkem mého snažení měl být fakt, že se obec do těchto projektů pustí sama, jak v článku zmiňuje, budu alespoň za svoji osobu nadmíru spokojený ????

Pokud se vám projekt Údolí sportu líbí, přijďte nás podpořit na jednání obecního zastupitelstva, které proběhne v polovině června 2017! David Matuška

Zpět na přehled

Nahoru